UTGIVNING

Pistolteatern 1964 – 1967

Till all utgivning

Pistolteatern 1964 – 1967

Anders Wahlgren

142 sidor. sidor

Häftad. Illustrerad. ISBN: 91-974645-2-X

Utgivningsår: 2003

Pris: 200 kr

Formgivning: Cecilia Nabo & Lars Paulsrud

Pistolteatern i Stockholm, grundad av Pi Lind och Staffan Olzon, var i mitten av 1960-talet en ledande experimentscen jämförbar med Living Theatre i New York. Åren 1964-67 framfördes ett sextiotal teaterpjäser och happenings på Pistolen.

I förgrunden verkade den unge filmaren Anders Wahlgren (f.1946). Han hade en viktig funktion som tekniker men fick ibland också hoppa in som musiker och nakendansare. Wahlgren dokumenterade föreställningarna med sin kamera och skapade unika experimentfilmer tillsammans med Öyvind Fahlström, Åke Hodell och Claes Oldenburg.

En åttio minuter lång DVD med två filmer av Anders Wahlgren medföljer denna fotobok. Dels dokumentären ”Pistolteatern” från 2003 samt kortfilmen ”A portrait of Claes Oldenburg”, 1968 (se nedan).

 

Pistolteatern & A portrait of Claes Oldenburg

Pistolteatern (Håll Tjeften, CD)

Anders Wahlgrens dokumentärfilm om Pistolteatern dokumenterar teaterns verksamhet åren 1964-67, då teatern var en ledande experimentscen jämförbar med Living Theatre i New York. Här uppfördes pjäser av Ken Dewey, Öyvind Fahlström, Åke Hodell, Bengt af Klintberg med flera. Totalt framfördes ett 70-tal scenverk och happenings.

Bildmaterialet i filmen är unikt och med några få undantag det enda som finns bevarat från Pistolteatern. Filmen innehåller förutom scener från föreställningar, ett urval experimentfilmer och intervjuer med pjäsförfattarna. För första gången kan vi se och höra Öyvind Fahlström berätta om sitt skapande, titta in i Åke Hodells legendariska vindskupa i Gamla stan (där författaren i svarta solglasögon tillverkar en bomb avsedd för Enskilda Banken).

En musikalisk höjdpunkt i filmen är Bo Anders Perssons improvisationer till en psykedelisk film av Anders Wahlgren. Filmen innehåller också en intervju från våren 2003 med teaterns grundare Staffan Olzon och Sören Brunes.

Speltid: 60 minuter
Medverkande: Sören Brunes, Bengt af Klintberg, Pi Lind, Staffan Olzon, Evan Storm, Anders Wahlgren och Claire Wikholm.

A portrait of Claes Oldenburg (Håll Tjeften, DVD)

Prisbelönad kortfilm från 1966 av Anders Wahlgren med ljudcollage av Staffan Olzon.

Speltid: 18 minuter

Pris för dvd med båda filmerna: 200 kr, säljs tillsammans med Anders Wahlgrens bok om Pistolteatern.

Till all utgivning