UTGIVNING

Åke Hodell på Radioteatern 1-2

Till all utgivning

Åke Hodell på Radioteatern 1-2

Åke Hodell

Speltid 64’14; häfte 156 s. sidor

Cd-skiva & textbok.

Utgivningsår: 2006

Pris: 120 kr

Formgivning: Anders Ljungman. ( Håll Tjäften ‎– Tjäft 012)

Åke Hodells radiopjäser utgör en viktig del av den svenska kulturskatten, inte minst de originella porträtten av Carl Jonas Love Almquist, August Strindberg och Gunnar Ekelöf. Inom radiodramatiken utvecklade han den repetetiva formen till mästerskap i ett rytmiskt flöde av röster, ljud och musik. Åke Hodell skrev och regisserade sexton radiopjäser.

I samarbete med SR Radioteatern ger nu Rönnells ut första delen i en planerad serie om nio CD-skivor, innehållande Vad Gjorde Hemingway i Afrika? och Den stora segern vid Gettysburg, två Hodellklassiker från tidigt sjuttiotal. Därefter följer i kronologisk ordning Andeskådaren i katakomberna (2 CD); Resan till Rom (4 CD); Wolfgang Amadeus Mozart (1 CD) och Resan till Labrador (1 CD).

Vad gjorde Hemingway i Afrika? hade premiär den 4 september 1971 med Ernst Günther i alla roller. Pjäsen skildrar det psykotiska tillstånd Hemingway befinner sig i under sina sista timmar. Han boxas mot sin egen skugga, hör röster och minns episoder ur sitt liv.

Den stora segern vid Gettysburg sändes den 6 januari 1973, med Åke Fridell i rollen som Carl Jonas Love Almqvist. Handlingen utspelas i makarna Gustawis pensionat Central House, Philadephia, USA, en julinatt 1865. Pjästiteln ”Den stora segern” syftar inte i första hand på det berömda historiska slaget utan på en inre uppgörelse, en strid inom Almqvist själv.

Utgåvan presenteras i en kassett innehållande en textbok med ett förord av Magnus Florin: Vad gjorde Åke Hodell på Radioteatern?, 156 s. och en CD med originalinspelningar av de två pjäserna.

Läs recension i Svenska Dagbladet.

Till all utgivning