EVENEMANG

Vernissage för utställning med Magnus Gramén. Live: Matti Ollikainen

Till alla evenemang

fredag 7 oktober

17:30-20

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Magnus Gramén: Nattens bläck. Teckningar och målningar. 7-28/10.

Vernissage samt liten konsert med Matti Ollikainen kl 17.30-20.00, konserten börjar ca 18.30.

 

Rönnells Antikvariat har den stora glädjen att presentera ”Nattens bläck”, en utställning med bilder av den i Sollebrunn bosatte och verksamme konstnären Magnus Gramén. Magnus Gramén (född i Göteborg 1956) är utbildad vid konsthögskolan Valand och har på senare år ställt ut på gallerier som bland andra Galleri Hammarén i Göteborg och Tegen 2 i Stockholm. Hösten 2022 är han även aktuell med omslaget till Franska Trions senaste skiva, ”Mellan 4 väggar”. På Rönnells Antikvariat får vi huvudsakligen se teckningar men kanske också en och annan målning.

I samband med vernissagen bjuds vi även på en liten konsert med pianisten och sångaren Matti Ollikainen. Matti Ollikainen är kanske främst känd från Franska Trion, men har genom åren spelat och spelat in med artister som bland andra Håkan Hellström, Peps Persson och Alf Robertsson. Hösten 2020 utgav förlaget Kaunitz-Olsson boken ”Trasiga toner”, en samling underfundiga, filosofiska och självbiografiska betraktelser som även omfattar Mattis samtliga sångtexter.

 

Magnus Graméns bilder beskriver ett slags vardagens kortvariga platåer. Det är mulet och disigt – som en kylig tisdagsförmiddag i Göteborg någon gång i slutet av februari. Men i det grå töcknet glimmar något till, något sticker ut; en lysande blå spårvagn eller en hemlighetsfull gestalt i fönstret på ett höghus. Och plötsligt får man syn på det vanligtvis förbisedda. I ett kort ögonblick tycks tiden stå still och man grips av en dunkel inre berusning. Annorlunda uttryckt; bluesen bryts då och då av med energifyllda synkoperade trumpetstötar som lyfter oss mot oväntade höjder.

Pontus Hammarén

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.