EVENEMANG

Vernissage för utställning med Gunnar Lundkvist – ”Klas Katt blir deprimerad på Rönnells Antikvariat”

Till alla evenemang

lördag 18 oktober

13-15

Gunnar Lundkvists första stora utställning: ”Klas Katt blir deprimerad på Rönnells Antikvariat”. Målningar, teckningar och modellhus som anknyter till Gunnar Lundkvists serier visas.

Livemusik kl 15: POMBO (ingår i Stockholms jazzfestival).

Utställningen pågår till 19 november.

I samband med utställningen är det även release för boken ”Klas Katt blir deprimerad”.

Gunnar Lundkvists serier kännetecknas av en absurd humor och en minimalistisk skärpa i ord och bild. Klas Katt är en av de första svenska vuxenserierna. Sedan 1979 har Klas katt stirrat ner i tillvarons svarta hål. Så även i denna bok som till stor del handlar om Klas Katts komplicerade vänskap med Olle Ångest. Deras vänskap kännetecknas av ständiga uppbrott och beskvikelser. Klas Katt vill ofta dra sig tillbaka till ensamhetens lugn. Han är inte intresserad av sällskap. Kaffet smakar bäst hemma.

Olle Ångest vill arbeta och göra rätt för sig. Men det finns ingen plats för honom i samhället. Han får nöja sig med sin något dysfunktionella familj. Men även denna gemenskap hotas av sönderfall. Olles pappa har rymt från dårhuset Olles fru har börjat tröttna på ett äktenskap som stagnerat. När Olles okända son dyker upp blir det för mycket för Olle. Han klarar inte av den hastigt påkomna papparollen.

Gunnar Lundkvists serier kännetecknas av en absurd humor och en minimalistisk skärpa i ord och bild. Om ”Klas Katt i Vilda Västern” som utgavs 2010 skrev Jonas Thente i Dagens Nyheter: ”i övrigt i denna bok: isolering, ångest, tystnad, svärta, besvikelser och myckna mängder kaffe. Lundkvists Sverigebild är skoningslös och in i granskogsmärgen sann.”

”Klas Katt blir deprimerad” är den åttonde boken i ordningen. Gunnar Lundkvist gav 2012 ut den omfångsrika volymen ”Klas Katt dricker kaffe” som innehåller böcker utgivna mellan 1979 och 1992. Tillsammans med Anna Höglund gjorde han barnböckerna om Igelkotten och Mullvaden som gavs ut 1998 och 1999.

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.