EVENEMANG

Utställning med LG Lundberg 30 maj – 3 augusti

Till alla evenemang

torsdag 30 maj

”Den amerikanska sångerskan Melanie kom på mitten av 60-talet ut med ett album som bl.a. innehöll låten Eat Your Animal Crackers. Denna musik spelades dag ut och dag in i mina två ateljér i Stockholm, först på Döbelnsgatan 89 och sen efter hösten 1969 på Grevgatan 54. Eat Your Animal Crackers blev nästan till signum för ateljén och har därför fått ge namn till den här boken!”

Så skriver LG Lundberg i förordet till den bok som Rönnells Antikvariat nu har den stora glädjen att få ge ut. Rönnells har tidigare publicerat böcker, DVD och CD från det spännande 60-talet. I Elis Erikssons collagebok Vernissage presenterades den första konstinstallationen i Sverige, i vilken kåvbojen Pavan och hans värld fyllde hela Galerie Burén från golv till tak. Åke Hodells konkretistiska scenverk Lågsniff (DVD) och Anders Wahlgrens bok + DVD om Pistolteatern gav unika inblickar i en av 60-talets viktigaste teaterscener. Folke Rabes och Jan Barks CD Argh! innehöll banbrytande minimalistisk musik inspelad på Fylkingen. Men det fanns också andra vitala avantgardescener i Stockholm vid denna tidpunkt. I Mats G Bengtsson-antologin I hajars djupa vatten med bidraget ”Håll musikens gryta kokande” finns ett fotografi på några ungdomar, som senare blev Blå Tåget, taget på Galleri Karlsson.

Den första texten i LG Lundbergs bok är galleristen Bosse Karlssons egen berättelse om det numera legendariska galleriet och mötet mellan dem båda. Utgåvan rymmer dessutom en nyskriven essä av Martin Schibli om Lundbergs tidiga måleri från ett nutida perspektiv. Schiblis text ger också en helhetsbild av ett konstnärsskap ”som hållit sig intressant i ett halvt sekel snart”. Båda texterna publiceras i slutet av boken i engelsk översättning av Kathryn Boyer tillsammans med en verkförteckning och biografier.

Eat Your Animal Crackers utkommer torsdag den 30 maj, och har även gett namn åt den utställning med LG Lundbergs målningar från 1965-1973 som inleds på Rönnells Antikvariat samma kväll och pågår till den 3 augusti 2013.

Varmt välkomna!

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.