EVENEMANG

Unisont hyllade Agota Kristof – en eftermiddag om författaren

Till alla evenemang

lördag 2 mars

14-16

1956 flydde den 21-åriga Agota Kristof från Ungern tillsammans med man och en fyramånaders bebis. I bagaget hade de blöjor och ordböcker. De första åren i Schweiz beskriver hon som en öken – utan sammanhang, utan språk, utan att kunna läsa och skriva. Kristof blev kvar i Schweiz fram till sin död 2011, men förlorade för alltid känslan av tillhörighet, vilket kom att prägla hennes liv och författarskap. Hennes böcker har översatts till mer än 30 språk, filmats och prisbelönats.

I januari utkom hennes romantrilogi Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen i en nyöversättning. Det är en brutal skildring av krig och exil berättad genom bröderna Lucas och Claus. På ett avskalat och kristallklart språk rasar berättelsen fram över sidorna. Kritikerna hyllar trilogin »…sällan har jag läst något så nervigt raffinerat och på djupet originellt« skrev Dagens Nyheter, »Trilogin är något av det bästa jag läst… Den är en snillrik hyllning till litteraturen« tyckte Aftonbladet och »…jag satt som fastfrusen, drabbad på ett sätt man sällan blir« sa Svenska Dagbladet

Översättaren Marianne Tufvesson, författaren Cilla Naumann och förläggaren Maria Såthe har alla ”drabbats” av Agota Kristof och de möts i ett samtal om hennes liv och text. Samtalet leds av Anneli Dufva, dramaturg och redaktör på Dramaten.
Skådespelaren Thomas Hanzon deltar som uppläsare.

Böckerna finns till försäljning till specialpris!

Varmt välkomna!

Författarfoto: Ulf Andersen

I samarbete med Dramaten, Wahlström & Widstrand, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.