EVENEMANG

Temakväll/bokrelease för Historiens hemvist

Till alla evenemang

onsdag 9 november

17-19

Om det historiska minnet: tid, ansvar och materialitet

Kring strider om minnet, historien, arvet och det förflutna skälver länder och kontinenter. Det historiska framstår mer än någonsin som en osäker plats där vi måste lära oss att navigera med nya verktyg.

I det omfattande verket Historiens hemvist I-III (Makadam) samlas ett fyrtiotal nordiska forskare från ett tiotal olika discipliner som på olika sätt tar sig an frågan om den historiska tidens former, vårt ansvar för det förflutna och de teknologier med vilka det förflutna upprätthålls och verkar i nuet. Arbetet är ett resultat av ett forskningsprojektet Tid, minne, representation som drivits från Södertörns högskola under perioden 2010-2016.

Under kvällen presenterar bokens sex redaktörer arbetet och diskuterar frågor om vad den historiska tiden är, vilka materiella och institutionella praktiker som skapar historia och hur vi som historiker har ett ansvar mot såväl det förflutna som samtiden och det kommande: Victoria Fareld, Johan Hegardt, Patricia Lorenzoni, Trond Lundemo, Ulla Manns, och Hans Ruin.

Boken finns att köpa till ett reducerat pris och efter presentation och diskussion bjuds det på ett glas.

Varmt välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.