EVENEMANG

Samtalsstund/konsert med Jonas Ellerström, Leif Elggren och Leif Jordansson.

Till alla evenemang

lördag 14 februari

14-16

Ljud som musik, vardagen som konst

Välkommen till denna samtalsstund/konsert där Jonas Ellerström, Leif Elggren och Leif Jordansson läser ur och spelar exempel från ”The Rocking chair”, om Edgar Allan Poe’s gungstol (Elggren/Ellerström) samt ”…och konsten att lyssna” (Jordansson). Som gästartister medverkar operasångerskan Elisabeth Wärnfeldt och videokonstnären Peter Norrman.

Är gnisslet från cykelbromsarna ett slags musik, och är det tillsammans med ljuden från den övriga trafiken en del av en stor och slumpartad komposition? Hur vi tänker på de ljud som omger oss avgör mycket av vår verklighetsuppfattning, och en liten förändring av sättet att tänka, en liten skärpning av sinnena, kan göra att vardagen förvandlas till ett ständigt pågående konstverk.

Leif Jordansson, musiker och kompositör, tog sig an sådana frågor i sin debut i bokform, ”… och konsten att lyssna”, som utkom i höstas. Det är en sammanhållen svit korta texter om ljud, musik, komposition, slump och improvisation. På Rönnells kommer han att prata med förläggaren Jonas Ellerström om boken och tillsammans med operasångerskan Elisabeth Wärnfeldt och videokonstnären Peter Norrman omvandla Rönnells till en konst- och ljudinstallation.

Leif Elggren, konstnär och musiker, spelade under en vistelse i New York in ljuden från skräckförfattaren Edgar Allan Poes gungstol och gav ut dem på en flexiskiva, ”The Rocking Chair”,  med texter av Michael Esposito och Jonas Ellerström. På Rönnells kommer han att berätta om ljud som kommunikation över gränser, hur ljud färdas mellan levande och döda. Tillsammans med Ellerström kommer Elggren också att spela upp gungstolsljuden och ackompanjera dem på elbas och EVP-maskin.

 

I samarbete med Ellerströms förlag, Rönnells Vänner,
Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad
och Humlegården Fastigheter.