EVENEMANG

Samtal om Tadeusz Rózewicz.

Till alla evenemang

tisdag 28 maj

18:30

Äntligen finns Tadeusz Różewicz dikter att läsa på svenska igen! En av årets stora litterära händelser är ”recycling”, en samling av Różewicz poesi från de senaste tjugo åren i urval och översättning av Tomas Håkanson och Irena Grönberg, utgiven av bokförlaget Tranan med stöd av Polska institutet i Stockholm.

Den 28 maj blir det en kväll om Tadeusz Różewicz på Rönnells antikvariat. Huvudpersonen själv kan inte närvara p.g.a. sin höga ålder, men översättarna finns med och dessutom två poeter och kritiker ur olika generationer: Anna Hallberg och Björn Håkanson. Vad har Różewicz betytt för svensk poesi? Vad kan han betyda idag?

I polsk poesi är Tadeusz Różewicz en levande legend. Vid 91 års ålder är han den ende överlevande av landets fyra stora poeter från andra halvan av 1900-talet – de andra tre är Czesław Miłosz, Wisława Szymborska och Zbigniew Herbert. Två av dem fick Nobelpriset, de andra två hade inte samma tur. Różewicz har alltid gått sin egen väg, apolitisk eller snarare antipolitisk, och vägrat skriva under någon politisk agenda oavsett varifrån kraven har kommit. Den litterära grundform han hållit sig till under hela sitt författarskap är enkel, avskalad och demonstrativt opoetisk. Detta tilltalade många svenska 60-talspoeter av den nyenkla skolan. På 60- och 70-talet gavs flera Różewiczsamlingar ut på svenska. Senare blev det mera tyst om honom, trots att poeten själv fortsatte skriva med obruten skaparkraft. Nu kan den svenska poesipubliken återigen få möta hans lågmälda men enträgna stämma.

”Rózewicz är skeptisk mot stora idéer, men inte mot yviga infall. Man skulle kunna säga att han bekämpar ytlig djuphet med djup ytlighet.”

Malte Persson, Expressen

”Det mest märkvärdiga med Rózewicz’ sena poesi är hans oupphörliga nyfikenhet, hans oavbrutna uppmärksamhet gentemot de nya spår och rispor som historien tecknar (…) Rózewicz’ dikter är helt enkelt genial minneskonst, i den mening som denna en gång var en av poesins huvuduppgifter.”

Göran Sommardal, Kulturnytt, SR P1

Mer info: http://www.polskainstitutet.se/samtal_rozewicz

Varmt välkomna!

I samarbete med Polska Institutet, Rönnells Vänner, Humlegården Fastigheter.