EVENEMANG

Samtal om Mira Teemans bok Tre dagar innan

Till alla evenemang

torsdag 1 juni

17-19

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Välkomna på ett samtal tillsammans med Linnea Rutström, förläggare på Prosak förlag, Viktoria Parmell, skribent och redaktör, samt Mira Teemans dotter Nina Halden Rönnlund, kulturstrateg.

”Aldrig förr har man upplevt septembers skönhet som dom dagarna. Kanske i en skräckfylld föraning om att detta — september, den blåa luften, trädgården, huset, vi, lugn, lycka — är sista gången, att det är någonting som skall glida undan och aldrig komma tillbaka.”

Mira Teemans debut Tre dagar innan är en samling självbiografiskt inspirerade noveller om tiden innan, under och efter andra världskriget. Världen Teeman skildrar, den polskjudiska tillvaron under 1930- och 40-talet, är förlorad både temporalt och fysiskt, och verket genomsyras av en önskan att beskriva varje detalj av detta utraderade universum. Tre dagar innan fick 1956 lysande recensioner och ett nästintill översvallande mottagande i svenska dagstidningar. Hon förutspåddes en framtid som en betydelsefull författare men istället kom hennes författarskap att falla i glömska både inom den svenska litteraturhistorien och Förintelseforskningen.

Mira Teeman (1926 – 2008) var tretton år när Polen invaderades och nitton när hon kom till Sverige. Då hade hon överlevt Łódźgettot, Bergen-Belsen och Auschwitz, men förlorat hela sin familj. I Sverige arbetade hon bland annat som översättare och författare. Elva år efter sin första kontakt med landet och språket debuterade hon på svenska med Tre dagar innan.

Är Förintelselitteraturen en genre? Vilken roll spelar kontexten för den subjektiva förståelsen av ett verk och dess mottagande i offentligheten? Hur ska ett verk som inte uppenbart handlar om Förintelsen läsas? Hur ska tystnad, tomrum och luckor i framställningen tolkas? Varför glömdes Mira Teeman bort?

”Mira Teeman är ett vittne från en sådan oförmedlad, brutal övergång. Det är, inbillar jag mig, därför hennes bok ligger under ett nästan visionärt ljus… Håller Mira Teeman vad hon i debuten lovar bör hennes insats i vår litteratur bli betydande.”
Olof Lagercrantz, DAGENS NYHETER

 

I samarbete med Prosak förlag, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.