EVENEMANG

Samtal om Kenneth Hermeles bok ”Inte som lamm till slakt”

Till alla evenemang

torsdag 2 februari

17-19

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Kenneth Hermele samtalar med förläggaren Pelle Andersson om sin nya bok Inte som lamm till slakt : Judiskt motstånd under Förintelsen (Ordfront).

Varför gjorde judar inget motstånd under Förintelsen? Frågan var utgångspunkten för den här boken, en utgångspunkt som visade sig fullständigt felaktig.

I stället har Kenneth Hermele grävt fram en helt okänd historia som går tvärt emot myten om judars passivitet. I denna banbrytande berättelse avtäcker han ett landskap av judiskt motstånd i många och varierande former, ett motstånd som dessutom överträffar andra gruppers försök att stå upp mot Hitler.

Judiska män och kvinnor satte eld på getton, sprängde räls och dödade tyska soldater och deras kollaboratörer. De smugglade mat, gömde flyktingar, tog sig över gettomurarna, spred flygblad, dokumenterade förtrycket, höll fast vid traditioner och värdighet. Judar var partisaner och stred med de allierade i förvånande antal.

Kenneth Hermele ger de många motståndshjältarna namn och liv, samtidigt som han tecknar en ny bild av de kontroversiella juderåden och på vägen belyser det judiska motståndets filosofi under 2000 år.

Boken kommer att finnas till försäljning till signeringspris.

 

I samarbete med Ordfronts Förlag, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.