EVENEMANG

Samtal om Jesper Högströms nya bok Minnet och rädslan: En biografi över Gunnar Ekelöf

Till alla evenemang

lördag 7 oktober

14-16

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Välkomna att fira Jesper Högströms nya bok Minnet och rädslan: En biografi över Gunnar Ekelöf. Jesper samtalar om boken med sin förläggare, Anton Gustavsson. Det bjuds på förfriskningar, mingel samt självklart bokförsäljning och signering.

…………………………………………………………………………………………………………

Om MINNET OCH RÄDSLAN

Gunnar Ekelöf är en av den svenska litteraturhistoriens absolut största. Nu kommer för första gången på flera årtionden en brett anlagd biografi. Med ett gediget researcharbete och ett stort antal nya källor skriver Jesper Högström fram en delvis ny bild av Gunnar Ekelöfs liv och verk.

Gunnar Ekelöf (1907–1968) var den litterära modernismens centralfigur i Sverige, mytologiserad av både sig själv och andra. Han var levnadskonstnären och vägvisaren till underjorden som blev landets tveklöst mest uppburne poet. Idag är Gunnar Ekelöf en av få svenska diktare från sin tid som faktiskt blir läst – som fortsätter att vinna nya läsare med sin trollbindande diktning.

I biografin Minnet och rädslan får vi följa Ekelöf från den privilegierade uppväxten via den legendariska poesidebuten, till det breda publika genombrottet och åren i Svenska Akademien. Men trots framgångarna var det något där i minnena som gjorde att han aldrig riktigt tycktes få ro.

…………………………………………………………………………………………………………

Jesper Högström är författare, litteraturkritiker och översättare. Han debuterade 2004 med romanen Den andra stranden och har sedan dess givit ut sju böcker. Han har även översatt Hilary Mantels trilogi om Thomas Cromwell till svenska. Hans senaste bok på Weyler, Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på Parkvägen, hyllades av en enig kritikerkår.

 

I samarbete med Weyler förlag, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.