EVENEMANG

Samtal om Herakleitos

Till alla evenemang

torsdag 21 september

17-19

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

”I samma flod stiger vi ner och stiger vi inte ner, vi är och vi är inte.”

Herakleitos från Efesos är den kanske mest lyskraftige bland de tidiga grekiska filosoferna. Så vitt vi vet skrev han bara en enda bok, som han sägs ha deponerat i Artemis tempel runt år 500 f.Kr. Den är sedan länge förlorad. Allt som återstår är fragment – lösryckta fraser, reminiscenser och avlägsna ekon i skrifter från långt senare tider. Ändå – eller kanske just därför? – har Herakleitos fortsatt att utöva inflytande på inte bara filosofer, utan också författare, konstnärer och läsare av alla de slag.

Den hittills enda svenska översättningen av de samlade fragmenten kom 1997 och var gjord av Hans Ruin och Håkan Rehnberg, med utförliga kommentarer av Hans Ruin. Boken sålde snabbt slut och har länge varit svår att hitta. Nu kommer den i reviderad och uppdaterad nyutgåva i skriftserien Moly på bokförlaget Faethon.

Hans Ruin, professor i filosofi vid Södertörns högskola, samtalar om Herakleitos fragment med filosofiprofessorn Marcia Sá Cavalcante Schuback och utgivaren och grecisten Niklas Haga.

Varmt välkommen!

 

I samarbete med Faethon, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.