EVENEMANG

Samtal om Gustav Sjöbergs nyutkomna bok Laguner blomma, med Johan Jönson.

Till alla evenemang

torsdag 18 april

18-20

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Samtal mellan poeterna Gustav Sjöberg och Johan Jönson, om Sjöbergs nyutkomna bok Laguner blomma. Sjöberg har tidigare givit ut flera poesi- och poetikböcker på både svenska, tyska och italienska, men detta är hans största verk hittills och det första på Albert Bonniers Förlag.

 

Laguner blomma är en expansiv diktbok som rör sig mellan förhistoria och framtid, mellan natur och civilisation. I allt från dialektdikter till prosa framträder en värld där Kvikkjokk och Venedig, Medelhavet och Torneträsk ger intryck av att ha vuxit samman, och där en jordbrukande kvinna i Överkalix kan bo granne med en etruskisk vinbonde. Läsaren befinner sig ömsom bland mossdjur och algmassor, ömsom ställd inför en ”subatomär tvekan”. Vi får också slå följe med en illa åtgången men tapper åsnekentaur som är på färd mot nya former av kärlek och gemenskap. I Laguner blomma uppluckras inte bara gränsen mellan växt och djur, djur och människa, utan i sista hand även mellan liv och död, det som finns och inte finns.

”Mäktig, och märklig. Luleåsonen Gustav Sjöbergs tunga diktsamling Laguner blomma är ett språkligt och intellektuellt kraftprov som imponerar.”

Norrbottens-Kuriren

 

Gustav Sjöberg, född 1982 i Luleå, är poet och översättare. Han har givit ut en handfull böcker, varav de två senaste är zu der blühenden allmaterie (2020) och Microfenice (2023) som publicerats i Tyskland respektive Italien. Sjöberg har översatt böcker av bland andra Dante Alighieri, Giacomo Leopardi, Giordano Bruno och Simone Weil. Laguner blomma är hans första bok på Albert Bonniers Förlag.

 

Johan Jönson är en av våra mest inflytelserika poeter. Han slog igenom stort med den omfångsrika poesiboken Efter arbetsschema (2008), vilken gav honom både Aftonbladets litteraturpris och en nominering till Nordiska rådets litteraturpris. Dubbelverket Marginalia/Xterminalia gavs ut 2019 och belönades med Sveriges Radios lyrikpris samt blev nominerat till Nordiska rådets litteraturpris. Jönsons senaste utgivning är Nollamorfa: (2023), som även den är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

 

I samarbete med Albert Bonniers förlag, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.