EVENEMANG

Samtal mellan Kristofer Flensmarck, Ann Jäderlund och Birgitta Rubin om konstnären Carl Fredrik Hill

Till alla evenemang

onsdag 14 september

18-20

Varmt välkommen på ett samtal med Kristofer Flensmarck, Ann Jäderlund och Birgitta Rubin om Carl Fredrik Hills bildvärld, hur den influerat dagens författare och poeter, och ett tillfälle att fira utgivningen av romanen Jag är Hill!

Mingel från 18.00, programstart 18.30.

När Carl Fredrik Hill dör 62 år gammal år 1911 är han fullständig okänd som konstnär. I vår tid, säljs en av hans tavlor på Bukowskis för närmare 10 miljoner kronor. Både hans landskapsmålningar och de mörkare teckningarna, har inspirerat många svenska författare och poeter, bland dem Lars Norén, Birgitta Trotzig och Ann Jäderlund. Kristofer Flensmarck har i romanen Jag är Hill i sin tur låtit sig inspireras av dessa poeter, i fantasin om Hills yttre och inre världar.
I samband med utgivningen av Jag är Hill leder Birgitta Rubin, konstkritiker samt Dagens Nyheters redaktör för konst och form, ett samtal mellan Kristofer Flensmarck och poeten Ann Jäderlund, med utgångspunkt i romanen. Hur kan bildkonst gestaltas i skönlitteratur? Kan man som författare hålla upp en spegel åt en annan konstnär i en annan tid? Vad är det i Hills skapande som har inspirerat?

Kristofer Flensmarck läser ett avsnitt ur sin roman.
Jag är Hill kliver vi in genom dörren till professorsbostaden i Lund en varm sommardag 1904. Då är Hill redan till åren, en ”galning” som gör suggestiva teckningar och pratar med sig själv. I en berättelse som utspelar sig under en dag berättar Flensmarck om uppväxten, revolten mot fadern, det mödosamma konstnärslivet i Paris, ensamheten och det inre kaos som slutligen bröt ner Carl Fredrik Hill. Jag är Hill är också en mycket gripande skildring av en mors kärlek. Charlotte Hill insisterar på sonen Carl Fredriks mänsklighet även när det övriga samhället inte vill veta av honom.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.