EVENEMANG

Revolving bookcases by Folkform – vernissage

Till alla evenemang

torsdag 10 fabruari

18-21

Designduon Folkform – Anna Holmquist & Chandra Ahlsell – visar nya bokhyllor på Rönnells antikvariat.
Uppläsning ur bokhyllan av konstnären Carl Johan De Geer i samband med invigningen

O.S.A. till invitation@folkform.se senast 5 februari!

Utställningen är ett unikt samarbete mellan Folkform och anrika Rönnells Antikvariat på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Folkform är en designduo bestående av designers Anna Holmquist och Chandra Ahlsell båda utbildade på Konstfack. Folkform har valt antikvariatets vackra lokaler för sin utställning av de nya bokhyllorna, i rum som är fyllda med gamla böcker från golv till tak premiärvisar de sina nya skulpturala bokhyllor. Bokhyllorna är en nytolkning av den gamla klassiska snurrbokhyllan ofta i tre eller fyra våningar med plats för stora böcker längst ner. I den ökade digitaliseringen av text menar Folkform att boken som fysiskt objekt blir allt viktigare och att läsaren hellre lyfter fram ett fåtal väl valda böcker i en vacker hylla än att tapetsera en hel vägg.

I samband med utställningen kommer Folkform också exklusivt för Rönnells, ta fram en bok bestående av valda citat från romaner de hämtat ur Rönnells samling. De är de sista raderna i romanerna som fascinerar, där finns så mycket innehåll komprimerat i några få ord. Folkform har dedikerat bokhyllorna till dessa sista rader, och har tillsammans med den grafiska formgivaren Martin Frostner, tagit fram en bok exklusivt till de nya hyllorna. Boken består bara av slut. Folkform låter alla sluten, blir början på något nytt.  Det är också i detta arbete som de hämtat inspiration till utställningstiteln: ”Now You Are At The Beginning, Again” är de sista raderna ur en roman skriven av den unga kvinnliga författaren Amelia Atwater-Rhodes.
Vi tycker dessa rader symboliserar formgivningen och processen bakom den nya bokhyllan som går att vrida runt, runt, i rummet -ett slut och en början i samma cirkulära rörelse, säger Anna Holmquist

Utställningen pågår mellan den 10-20 februari och löper parallellt med Stockholm Furniture Fair. De nya bokhyllorna kommer gå att köpa genom Rönnells antikvariat under en begränsad period.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.