EVENEMANG

Releasekonsert: Isabell Gustafsson-Ny – Rotsystem

Till alla evenemang

fredag 4 september

19-21:30

100 kr, studenter 80 kr.

Hjärtligt välkommen på releasekonsert!

Äntligen ska vi få fira skivan som släpptes i våras! Äntligen ska vi få spela den här musiken igen!! Och äntligen ska vi få ses på konsert igen!!!

I våras, närmare bestämt den 22 april släppte jag, Isabell Gustafsson-Ny, tillsammans med mitt band albumet Rotsystem på PACAYA records. Nu har tiden kommit för att fira detta. Fredag 4 september kl 19 på Rönnells Antikvariat bjuder vi på konsert och fir. På grund av omständigheterna så finns det endast ett begränsat antal platser, närmare bestämt 40 st.

En plats bokas genom att mejla info@ronnells.se

Det vanliga gäller, stanna hemma om ni är sjuka, tvätta händer, försök hålla avstånd.

På scen:
Isabell Gustafsson-Ny – piano
Emma Augustsson – röst, cello
Emil Skogh – kontrabas
Simon Andersson – trummor
Pelle Westlin – saxofon
Katt Hernandez – fiol

Bild: Johanna Hästö

✽ ✾ ✿ ❁ ❃ ❋ ❀ ✽ ✾ ✿ ❁ ❃ ❋ ❀ ❁

Rotsystem

Min mormors förfäder och förmödrar har bott på samma plats – platsen där jag föddes – så långt tillbaka som arkiven sträcker sig. I tre hundra år och mer har vi stått och tittat på samma berg, samma älv. Jag, min mor, mormor och de före. Om jag inte kommer tillbaka, är jag den första. Att svika. Är det att svika? Jag säger alltid ja när någon frågar om jag ska komma tillbaka.

Rotsystem är ett album om platser och hemman som dröjer sig kvar. De hem vi bygger åt oss själva i människor och städer, rummen vi vuxit upp i och sedan lämnat. Här ryms bergen (så långt bort att de blir blå), skogen, de igenväxta stigarna, de stängda gruvhålen och riksvägens välbekanta kurvor. Ekot av mormor i fäboden om somrarna, farfar i gruvan. Här ljuds traditioner och ansvar gentemot tidigare generationer. Med förgreningar till frijazz, visa, kammarmusik och pop utforskar albumet betydelsen av hemmaplatser och rötter som förankrar oss i jorden, historien och vidare in till varandra.

Musiken tar plats och rör sig som människokroppar / himlakroppar / samhällskroppar / bergskroppar / trädkroppar / blodkroppar / huskroppar.

I både text och musik finns ett medvetet samspel mellan det mjuka och det som skaver vilket tillför en innerlighet och nerv, men också en särskild skörhet. Isabell Gustafsson-Ny har skrivit samtliga texter och musik, där improvisationerna och bandets medlemmar ges stort utrymme. Konstellationerna på den nya skivan växlar lekfullt från avskalad trio till storslagen oktett med gäster på saxofon och synth.

Bandet består av personligheter såväl som instrumentala funktioner, och utifrån det har helheten vuxit fram. Deras olika musikaliska bakgrunder breddar den soniska paletten och ger musiken liv. De konstnärliga samspelen är centrala, både i musiken men även i det visuella uttrycket. Omslaget är skapat konstnären Johanna Hästö, som en del av ett längre samarbete. Dess form har långsamt vuxit fram genom brevväxling och åtskilliga lyssningar på musiken.

Rotsystem är musik, men också konst och fria texter utan toner. Det är ett resultat av att söka och finna skärningspunkter mellan genrer, konstnärskap, uttryck och skarpa iakttagelser om vår samtid och dåtid. Det noggranna allvaret löper som en glödande tråd genom albumets alla spår, och slår sedan rot efter 39 minuter

Isabell Gustafsson-Ny är pianist och kompositör uppvuxen i Gagnef, numera med bas i Stockholm. 2016 gav hon ut skivan Isabells sekt – Kalejdoskop på Armadillo recordings som mottogs med fina recensioner. Under vintern och våren har hon turnerat som keyboardist med Sara Parkmans hyllade skiva Vesper samt med lika skivaktuella Deerest. Nu är hon återigen aktuell med ny, egen musik.

”Ett storstilat allkonstverk med en stark klangbild”
– Bo Bjelvehammar, Opulens

”Men oavsett hur lite eller mer hon själv spelar, så deltar hon i varje spelad takt. Hennes andetag hörs rätt igenom musiken. […] Vid första lyssningen tyckte jag att albumet Rotsystem innehöll lättillgänglig, angenäm folkjazz. Men varje gång jag lyssnar gräver musiken allt djupare ner i sig själv och in i mig. Jag hör mer, mer och mer … ”
– Bengt Eriksson, Lira

”Isabell Gustafsson-Ny må ha flyttat från Gagnef, men hon har inte flyttat från sin musikaliska grundbult och då blir det resultat”
– Lennart Götesson, Dala-Demokraten

”Det folkmusikaliska arvet vilar tryggt i hennes musik, men även så det improvisatoriska.”
– Rikard Rehnbergh, Orkesterjournalen Visa mindre