EVENEMANG

Releasefest för Yvonne Hirdmans nya bok ”Lent kändes regnets fall mot min hand medan barnen brann i Berlin” (Ordfront Förlag).

Till alla evenemang

tisdag 12 september

17-19

Kl 18 samtalar Yvonne med förläggaren Pelle Andersson om boken.
Det bjuds på mingel och 40-talsmusik.

Osa senast 10 september till marknad@ordfrontforlag.se

I sin nya bok tar Yvonne Hirdman med oss in i historien innan den har stelnat i sina välkända formationer. In i det ofattbart stora och det banala lilla, in i den skiktade världen veckorna våren 1945 då det äntligen blev fred i Europa. Historien finns lagrad i Dagens Nyheters skildringar dag för dag och Yvonne läser som om hon levde där och då. Det är en tid då alla drömmer om fred i det pinade, sönderbombade Europa, ivrigt följer Sjukovs frammarsch, läget i Berlin, Norges och Danmarks nervösa väntan på slutet. Ska det bli den brända jordens taktik eller kommer ockupanterna att ge sig frivilligt? Och stämmer de osannolika rapporterna om »likfabriker«?

Parallellt finns berättelserna från det fredade svenska vardagslivet, tips om vad man kan laga för mat i gasransoneringens tider. Vad går på bio? Och självklart de små fantasiretarna som står trubbigt förkortade under Personligt: Ring, Karin! Livet pågår ju. Som om det vore som vanligt.

Lent kändes regnets fall mot min hand medan barnen brann i Berlin förnyar Yvonne Hirdman återigen sättet att skriva historia i en fascinerande bok om en tid fylld av osäkerhet och rädsla. Det är spännande läsning som öppnar upp för tankar om vad vi trots dagens informationsflod egentligen kan förstå om framtiden.

 

I samarbete med: Ordfront Förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad och Kulturrådet.