EVENEMANG

Releasefest för Stefan Themerson Läsebok

Till alla evenemang

lördag 18 augusti

14-16

Stefan Themerson Läsebok

Översättning, urval och kommentarer
av Magnus Hedlund.
Illustrationer av Franciszka Themerson.

Boken fanns med i Rönnells Antikvariats första förlagskatalog 2001, bland kommande titlar. Sjutton år senare är den här! Idén var ursprungligen att sätta samman en behändig Themerson-läsebok utifrån ett radioprogram som Magnus Hedlund och Claes Hylinger gjorde 1982 i en serie som hette Medan tiden går …
”Nu blev det inte precis så, men ungefär”, skriver Hedlund i förordet. ”Det krävdes förtydliganden och här och var korrigeringar, det behövdes lite längre texter än de korta snuttar vi hade haft med i programmet”. Med finns en lite utförligare version av Magnus Hedlunds besök hos Themersons i London tidigare publicerad i Ökenkejsaren och andra stycken. Läseboken rymmer även ett urval av Themersons semantiska och andra dikter. Utgåvan är rikt illustrerad med Franciszka Themersons teckningar och kreativt formgiven av Lars Paulsrud.

De många musikinslagen av Erik Satie i radioprogrammet är av naturliga skäl utelämnade, men kommer att spelas upp när boken presenteras på Rönnells 18 augusti kl 14. På plats finns Magnus Hedlund som lovat att läsa, formgivaren Lars Paulsrud och bokens gästredaktör Gunnar Lundkvist.

Patafysiska drycker serveras!

Godmiddag och välkomna!

—————————————————————————–

Stefan Themerson, född 1910, död 1988, är en polskfödd engelsk författare. Tillsammans med sin fru, illustratören Franciszka, född 1907, död 1988, drev han mellan 1948 och 1979 förlaget Gaberbocchus Press där man förutom egna skrifter också utgav översättningar av bland andra Alfred Jarry och Raymond Queneau.

Gaberbocchus Press var mer intresserat av att producera »best-lookers» än »best-sellers» förklarade förlagsledningen ofta. Tillfrågad en gång om vilken som var förlagets främsta styrka respektive största svaghet svarade Stefan på båda frågorna: »Vägran att anpassa sig.»

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.