EVENEMANG

Release för Walter Benjamins ”Om hasch”

Till alla evenemang

fredag 11 oktober

17-19

Fri entré, ingen föranmälan krävs

Välkommen till release för Walter Benjamin: Om hasch (ellerströms)

Medverkande: Isabelle Ståhl och Jonas Ellerström.

”Tog hasch klockan sju på kvällen efter att ha ­tvekat en lång stund. På dagen hade jag varit i Aix. Jag skriver ned det som följer endast för att kunna fastställa om några effekter infinner sig eller inte, eftersom min ensamma tillvaro inte medger någon annan sorts kontroll.”

Så inleder Walter Benjamin det protokoll han skrev över ett haschrus i Marseille i september 1928. I likhet med de övriga protokoll som Benjamin och hans vänner förde över sina undersökningar av hasch och andra droger under åren 1927–1934 kom texten från Marseille att få stor inverkan på hans liv och verk. En viktig influens var naturligtvis Charles Baudelaire, liksom denna flanör och dandy framför andra var det på Benjamins stora verk om Paris hemliga utrymmen, Passagearbetet.

Benjamin planerade att skriva en ”mycket betydelsefull bok om hasch”, men planerna förverkligades inte under hans levnad. Über Haschisch utgavs postumt först 1972. Men trots att han inte själv hann färdigställa boken är Om hasch (översatt av Linnéa Deurell, formgiven av Clara Wendel) ett fenomenalt verk helt i egen rätt. Boken består av protokoll, skisser, fragment och prosatexter i olika versioner och ger en fascinerande inblick i drogförsökens stora betydelse för Walter Benjamins tankevärld.

Walter Benjamin, hans drogexperiment och hans tid presenteras här i ett samtal mellan idéhistorikern och författaren Isabelle Ståhl, som skrivit förordet till Om hasch, och förläggaren Jonas Ellerström (som också översatt Charles Baudelaires Råd till unga författare). Valda stycken ur boken kommer också att läsas från scen.

Välkomna att möta Walter Benjamins märkligt klarsynta drogupplevelser på Rönnells den 11 oktober! Mingel från kl 17, samtal och uppläsning från 17.30, eftermingel till kl 19.

I samarbete med ellerströms förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.