EVENEMANG

Release för Rachildes Monsieur Venus

Till alla evenemang

lördag 24 augusti

14-16

Fri entré, ingen föranmälan krävs

Välkomna att fira utgivningen av Rachildes Monsieur Venus!

Även om Rachilde själv hävdade att hon aldrig drack vin, bara ”rent vatten”, skålar vi i något starkare för att fira. Det kommer även att hållas ett samtal mellan fin-de-siècle-forskaren Cecilia Carlander som skrivit utgåvans initierade efterord och översättaren Hillevi Norburg (tidigare Hellberg).

Hoppas vi ses där!

***

Om boken:

När den adliga Raoule de Vénérande träffar den fattige arbetaren Jacques Silvert drabbas hon av en häftig förälskelse och bestämmer sig för att hon vill ha honom till sin älskarinna. Han installeras i en överdådig ateljé där hon drogar, slår och älskar sitt vackra offer som gör allt för att glömma sin manliga stolthet och förföras av lyxen. Kan man finna sig i en sådan tillvaro? Kan omvärlden tolerera den? Vännen och före detta husarofficeren baron de Raittolbe gör det i vilket fall inte. Hans stiliga mustasch darrar av svartsjuka och oförlöst begär – men är det verkligen till Raoule hans lust står? Ödesdigra konsekvenser väntar för den som försöker skriva om reglerna och för den som är alltför vacker.

I den här hyperdekadenta och proto-queera romanen från 1884 utmanar dess författarinna Rachilde – ”Mademoiselle Baudelaire” – även en modern läsares föreställningar om kön, klass och konst.

 

I samarbete med Alastor Press, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.