EVENEMANG

Release för Överallt främling. Åtta brev om resor av Francesco Petrarca

Till alla evenemang

torsdag 30 mars

17-19

Kom och fira releasen på Rönnells. Lyssna på uppläsningar och ett samtal om boken. Ställ frågor till översättaren Lars-Håkan Svensson och förordsförfattaren Håkan Trygger. Moderator: Daniel Pedersen.

Renässanshumanisten och författaren Francesco Petrarca (1304–1374) skrev hundratals brev som han sammanställde i omfångsrika brevsamlingar. Breven vittnar om en dramatisk tidsålder präglad av omvälvande historiska förändringar. Petrarca berättar om allehanda ting och händelser: jordbävningar, digerdöden, kärlek och begär, men även om resor. Med hjälp av resans tematik framställde Petrarca sig själv som en hemlös vandringsman, en främling överallt utan fast hemvist vare sig i tiden eller rummet. Hans brev ger också upphov till en känsla av närvaro, som om författarrösten som tilltalar oss tillhörde en samtida vän och inte en historisk person som varit död i 700 år.

 

I samarbete med Bokförlaget Faethon, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.