EVENEMANG

Release för Kayo Mpoyis roman Mai betyder vatten på Rönnells!

Till alla evenemang

torsdag 10 januari

18:30-20:30

Varför heter boken Mai betyder vatten? Jo för att Mai betyder vatten i lingala, Tshiluba och andra afrikanska språk. Vattnet blev det som gjorde att jag kunde ta den här berättelsen från att vara en samling minnen, händelser och myter i min familj till en berättelse. Vattnet blev viktig kanske för att jag i skrivandet försökte rengöra och tvätta bort skammen. Vattnet blev viktig för att vattnet har många hemligheter, har ett djup, där människor har gått för döpas, renas men också dränkas och försvinna. Det var över vattnet kolonisatörerna kom. Det var på grund av Kongofloden som resurser kunde föras från djupt in landet ut till världen. Den enda gudinnan min mamma någonsin talade om var vattengudinnan och när jag gjorde research dyker hon upp i olika afrikanska kulturer och jag tänker att det är något med henne. Vattnet blev symbolen för den tystnad jag skrev ifrån. Jag skrev boken för att rädda mig själv, för att bevisa för mig själv att den där lilla sexåriga flickan överlevde och att det stämmer det hon innerst inne misstänker, att hon är fantastisk och värdefull och att hon visst är här för att rädda världen. Genom att skriva den här boken kunde jag börja se mönstret, varför familjer som min blir som de blir…att det går att zooma in på individen och få en bild av en familj, ett folk och ett land.

Den 10 januari inbjuder jag dig till att fira att boken blev klar. Att jag inte gav upp när jag bara hade trettio sidor och kände mig låst, att det blev något efter första feedbacken ”skriv 100 sidor till” att jag tog mig genom alla tusen redigeringsomgångar.

Kom vi ska prata lite om teman i boken (sex, Gud och djävulen med en dos kolonialism) men mest ska vi fira och signera böcker!! ❤️
/Kayo

Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris!

 

I samarbete med Norstedts, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.