EVENEMANG

Release för Inger Edelfeldts roman De som ger sig av

Till alla evenemang

lördag 25 februari

14-16

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Samtal mellan författaren Inger Edelfeldt och journalisten Yukiko Duke

Musik av cellisten Amit Sen som tolkat delar av romanen musikaliskt

 

I den mörka cell där Sharzad – den uråldriga sagoberätterskan – sitter inspärrad medan kaos härskar runtomkring, har plötsligt en ung kvinna dykt upp. Det är hon som ber Sharzad att berätta. Och en berättelse växer fram, grundad i ett retsamt men också tröstande ordutbyte mellan henne själv och Sharzad. Den handlar om unga Fenet, som flyr från sin brutala ”initiering” i den slutna staden Erimrod och så småningom, för kärleks (eller överlevnads) skull hamnar som rikemanshustru i juvelstaden Vánhc. Där finns praktfulla palats, blomstrande trädgårdar, fredligt styre; men också märkliga idéer om sjukdom och fruktsamhet, och därtill – i Nederstadens skumma gränder – misär, onda trollkonster och allmän förtappelse. När Fenet hamnar i onåd, får hon det inte lätt.

De som ger sig av är en vindlande text, en saga om en saga som leker med den fantastiska berättelsens schabloner, utan att därför förlora fingertoppskänslan för myt och magi. Men främst är det en intelligent och mångbottnad berättelse om själva berättandet, i en våldsam och ödestyngd tid där man inte vet hur något ska sluta.

 

Inger Edelfeldt (f. 1956) debuterade 1977 och har sedan dess varit verksam i flera genrer – romaner, noveller, drama, poesi, barn- och ungdomslitteratur samt  serier. Hon är också konstnär, och det kreativa samspelet mellan yttre och inre verklighet tar ofta plats i hennes texter. Inger Edelfeldt har fått flera större litterära utmärkelser, senast det prestigefulla Selma Lagerlöf-priset 2022.

 

Foto: Carolina Wiehe Welroos. Bokomslag: Johan Melbi och Inger Edelfeldt.

 

I samarbete med ellerströms förlag, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.