EVENEMANG

Release för Birgitta Holms Mnemosyne. Nio essäer om skapande

Till alla evenemang

lördag 14 oktober

14-16

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Välkomna på release för Birgitta Holms Mnemosyne. Nio essäer om skapande, med ett samtal om boken mellan Birgitta och poeten och kritikern Magnus William-Olsson.

Frågor, mingel och boksignering följer.

Mnemosyne är i den grekiska mytologin minnets gudinna och moder till de nio muserna. I nio essäer, lika många som de nio muserna, undersöker Birgitta Holm vilken roll som minnet faktiskt tycks ha i själva skapelseakten hos några av de författare som har följt henne genom livet, Selma Lagerlöf, Marcel Proust, Friedrich Hölderlin, Christa Wolf, James Joyce, Samuel Beckett, Marguerite Duras, Franz Kafka, T. S. Eliot och Jorge Luis Borges.

I sin recension skriver signaturen Bernur; ”Mer tar jag med mig intrycket att litteraturen är en outtömlig skattkista. Ur den plockar Holm något som glimmar. Medan debatten rasar om den så kallade finkulturens brist på finansiellt värde vill jag bara slå ett slag för det andra värdet: den som läser en bok som denna blir inte en fattig människa.”

Birgitta Holm disputerade för över femtio år sedan på den unge döde 40-talsmodernisten Gösta Oswald, till vilken boken är dedicerad. Sedan dess har hon gett ut ett antal böcker om mestadels svenska författare samt varit verksam som kritiker och essäist.

 

I samarbete med ellerströms förlag, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.