EVENEMANG

Release för Anna Grinzweig Jacobssons Bröllopspogromen. En ukrainsk-judisk familjeberättelse

Till alla evenemang

fredag 24 februari

17-19

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Anna Grinzweig Jacobsson samtalar med Stina Otterberg Engdahl, litteraturvetare, kritiker och bokens redaktör, om boken och berättelsens kopplingar till det pågående kriget i Ukraina. Samtalet ramas in av pianomusik med Staffan Bonnier.

Hur klarar man sig i en diktatur, omgiven av propaganda och angiveri? Och hur vet man när det är dags att fly?

Den 24 april 1920 gifter sig författarens morföräldrar Rebecka och Isaak i synagogan i en ukrainsk by. Inbördeskriget efter ryska revolutionen rasar. Ukraina kämpar för sin självständighet och den efterlängtade bröllopsfesten blir krossad av en pogrom. Så inleds denna skrämmande aktuella historia om förföljelse och flykt från pogromer, Stalins terror och Hitlers ockupation.

Långt senare, inför sin nittiofemårsdag, avslöjar moster Roza hemligheter som varit så farliga att familjen raderat ut dem från sitt medvetande. Bröllopspogromen, som bygger på författarens samtal med Roza, är en berättelse om kärlek, sammanhållning och mod. Och om hur händelser i det förflutna fortfarande kastar smärtsamma skuggor in i nuet.

Boken utkommer på årsdagen av Rysslands anfall på Ukraina den 24 februari 2023. Delar av Bröllopspogromen har publicerats som serien Rozas resa i Göteborgs-Posten sommaren 2022.

Anna Grinzweig Jacobsson är fysiker och författare och leder Judiska Salongen i Göteborg. Hon föddes i Wrocław i Polen och debuterade som författare med Flykten till Marstrand (Korpen 2020) som handlar om hur de polsk-judiska flyktingarna kom till Sverige 1969. Hon skriver också essäer och kritik för Göteborgs-Posten.

Foto: Maja Kristin Nylander

 

I samarbete med Korpen, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.