EVENEMANG

Punk och poesi i New York – release av tre böcker

Till alla evenemang

tisdag 14 december

19-21 (insläpp 18:15)

70-170 kr (inkluderar böcker)

Samtal om Lou Reed, Laurie Anderson, Patti Smith och Tom Verlaine

med Anna Drvnik, Jonas Ellerström och Thomas Wahlström

New York under andra hälften av 1970-talet var en fantastiskt vital, mångfasetterad och spännande miljö – musikaliskt, litterärt och konstnärligt. På ett annat sätt än inom den brittiska punken mötte den nya, skräpiga rockmusiken det poetiska och musikaliska avantgardet. Performanceartisten Laurie Anderson fick en singelhit med ”O Superman”, och Patti Smiths och Televisions debutskivor rymde ekon både av garagerock och atonal modernism. Och som en ärrad gudfader fanns i centrum Lou Reed, som med sitt band Velvet Underground hade fört in storstadens alla dolda aspekter i rockmusiken och lyft den till textmässiga och musikaliska nivåer den inte varit i närheten av tidigare.

 

Litteraturen gick hand i hand med musiken: Lou Reed ville ursprungligen bli författare och förklarade sedan VU splittrats att han bara skulle ägna sig åt poesin. Patti Smith var poet innan hon började sjunga och skriva låttexter. För Laurie Anderson har ordet och den rytmiska frasen alltid stått i centrum. Nu presenteras de här ikoniska musikartisternas texter i svensk översättning av Jonas Ellerström och Thomas Wahlström. Tre böcker har de tolkat:

– ”Natten”, Patti Smiths legendariska diktsamling tillsammans med Tom Verlaine, gitarrist i Television

– ”Amerikaner i rörelse”, en tidig samling absurda, roliga vardagshistorier av Laurie Anderson

– ”Ni sjunger mina sånger”, ett urval dikter och en novell av Lou Reed

 

Alla böckerna har omslagsbilder av Thomas Wahlström, som är författare, konstnär och sångare i punk- och postpunkbanden Bleak Outlook och Aggressive Soccer Moms. Han driver också miniförlaget Piudix som gett ut böckerna. Jonas Ellerström är författare, översättare och förläggare och spelar i postpunkbandet Blago Bung och electronicaprojektet Spektrum.

 

Anna Drvnik, fotograf, DJ och konsertarrangär samtalar med Jonas Ellerström och Thomas Wahlström om Lou Reed, Laurie Anderson, Patti Smith och Tom Verlaine och om den speciella New York-atmosfär som skapats av så många artister.

 

 

Inträde 75:- (inkluderar en valfri bok) eller 130:- (inkluderar två valfria böcker) eller 170:- (inkluderar alla tre böckerna)

Förhandsanmälan till info@ronnells.se

 

Välkomna!

 

I samarbete med piudix, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.