EVENEMANG

Punk och poesi i New York. INSTÄLLT!

Till alla evenemang

lördag 16 januari

17-19

INSTÄLLT!

New York under andra hälften av 1970-talet var en fantastiskt vital, mångfasetterad och spännande miljö – musikalisk, litterärt och konstnärligt. På ett annat sätt än inom den brittiska punken mötte den nya, skräpiga rockmusiken det poetiska och musikaliska avantgardet. Performanceartisten Laurie Anderson fick en singelhit med ”O Superman”, och Patti Smiths och Televisions debutskivor rymde ekon både av garagerock och atonal modernism.

 

Litteraturen gick hand i hand med musiken: Patti Smith var poet innan hon började sjunga och skriva låttexter, och 1976 gav hon ut en legendarisk diktsamling tillsammans med Tom Verlaine, gitarrist i Television. Den hette ”The Night” och har aldrig tryckts om. Nu utkommer den i svensk översättning av Jonas Elerström och Thomas Wahlström på Wahlströms förlag Piudix. Parallellt har de två översatt en tidig samling texter av Laurie Anderson, ”Amerikaner i rörelse” – absurda, roliga vardagshistorier som kan påminna om David Byrnes sångtexter åt Talking Heads. Båda böckerna har omslagsbilder av Thomas Wahlström, som är författare, konstnär och sångare i hardcorebanden Aggressive Soccer Moms och Bleak Outlook.

 

Anna Drvnik, fotograf, DJ och konsertarrangör samtalar med Jonas Ellerström och Thomas Wahlström om Laurie Anderson, Patti Smith och Tom Verlaine och om den speciella New York-atmosfär som skapats av så många artister. DJ: Ulrika. 

 

Välkomna!

Insläpp 16:30. Antalet åhörare begränsat till 40 personer. Förhandsanmälan till info@ronnells.se 

 

I samarbete med piudix, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.