EVENEMANG

Profetism, messianism & andens utveckling

Till alla evenemang

onsdag 14 maj

19-21

Vilket inflytande har det judiska och kristna arvets betoning av historien som gudomlig på det moderna politiska tänkandet? Jayne Svenungsson låter i sin nya bok en utopikritisk historiesyn gå i dialog med en uppfattning som istället lyfter fram det profetiska löftets förmåga att inspirera till revolt mot förtryckande samhällsordningar. Denna komplexa historieskrivning skär in i de diskussioner om religion och etik som idag förs av politiskt radikala filosofer som Giorgio Agamben, Alain Badiou och Slavoj Žižek, och Svenungsson visar hur det bibliska arvets politisk-filosofiska betydelse är lika levande som någonsin.

I samband med att boken släpps diskuterar Jayne Svenungsson detta arv och olika sätt att se på historien med filosofen Hans Ruin, idéhistorikern Rebecka Lettevall och kritikern och översättaren John Swedenmark.

Fri entré och boken finns att köpa till ett förmånligt pris under kvällen.

Varmt välkomna!

Kvällen arrangeras i samarbete med forskningsprogrammet ”Tid, minne, representation – om historiemedvetandets förvandlingar”.

Jayne Svenungsson är docent i systematisk teologi vid Teologiska Högskolan i Stockholm. Hon har tidigare bland annat gett ut Guds återkomst (Glänta produktion 2004).

I samarbete med Glänta, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.