EVENEMANG

Presentation av en nyutgåva av Erik Lindegrens Mannen utan väg INSTÄLLT!

Till alla evenemang

tisdag 19 januari

19-21

INSTÄLLT!

Tal i egen sak! Samtal om Erik Lindegren, mannen utan väg och om hur författaren ser på sitt verk med Anna Hallberg och Jonas Ellerström. Magnus Halldin introducerar.

 

I Nobelbiblioteks raritetssamling finns ett unikt exemplar av den sällsynta första utgåvan av Erik Lindegrens banbrytande diktsamling mannen utan väg, som utkom 1942 på eget förlag i 200 exemplar. Detta exemplar, nr 104, har skänkts till biblioteket av poeten Axel Liffner och är försett med ett stort antal marginalanteckningar och förklarande kommentarer av författaren, gjorda under en lång kvälls samtal med den yngre kollegan Liffner.

Dessa unika inblickar i skapandeprocessen och bokens täta väv av betydelser ingår för första gången i den nyutgåva som Jonas Ellerström försett med inledning och kommentarer. Boken utkommer i Svenska Akademiens och Nobelbibliotekets skriftserie och är försedd med utförlig inledning av Jonas Ellerström och förord av Magnus Halldin. Dessutom rymmer utgåvan, som särskilt avser att belysa författarens förhållande till och försvar för sitt eget verk, ytterligare ett halvdussin idag svårtillgängliga eller otryckta texter av Lindegren som ger en mångfasetterad bild av en stridbar intellektuells arbete i den hårdaste motvind.

 

Dörren öppnas 18:30. Välkomna!

Antalet åhörare begränsat till 40 personer. Förhandsanmälan till info@ronnells.se

 

I samarbete med Svenska Akademien, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.