EVENEMANG

Peter Cornell presenterar sin nya bok ”Öppningar”

Till alla evenemang

torsdag 3 april

17-19

Sedan 1980-talet har Peter Cornell skrivit kritik för Expressens kultursida. I boken Öppningar har han samlat ett urval artiklar om konst, litteratur, film, kulturhistoria och politik. Kvällstidningens form och karaktär ställer vissa krav: det omedelbara tilltalet, den svåra föreningen av lätthet och komplexitet och inte minst den korta formen. Att inte tråka ut läsaren. Författaren förkroppsligar gärna ett teoretiskt sammanhang i en konkret händelse eller biografisk situation. I en kvällstidning utmanas hierarkierna mellan högt och lågt; en notis om något till synes perifert, så kallat strunt, kan ibland öppna mer oväntade insikter än den långa artikeln. Öppningar speglar både en tid och kritikens villkor i en kvällstidning – och naturligtvis kritikerns egen profil.

Peter Cornell är även författare till Den hemliga källanParadisets vägarSakerVid himmelrikets portar – Ernst Josephsons andeprotokoll, Gemensamma rumoch Mannen på gatan. Han var tidigare professor i Konstens teori och idéhistoria på Konstfack och Kungl. Konsthögskolan.

Varmt välkomna!

I samarbete med Gidlunds förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.