EVENEMANG

Översättarpris till Lasse Söderberg och presentation av Anna Franklins bok om Jacques Outin

Till alla evenemang

tisdag 26 april

18:30-21:30

Jacques Outin-priset, som går till en svensk översättare från franska, utdelas i år för femte och sista gången och går till Lasse Söderberg, Malmö, för hans mångåriga arbete som tolkare av fransk poesi och prosa. Prissumman är 50 000 kronor.
Juryn består av Anders Bodegård, Madeleine Gustafsson och Jan om Stolpe och priset har tidigare tilldelats Ulla Bruncrona, Maria Björkman, Ragna Essén och Kristoffer Leandoer.

Prisutdelningen sker på Rönnells Antikvariat och talet till pristagaren hålls av Lars-Håkan Svensson.

Vid samma tillfälle är det bokrelease för journalisten och författaren Anna Franklins bok I livets virvelvind. Möten med Jacques Outin, översättare och poet(Ellerströms förlag).  Det blir samtal mellan författaren och Erik Magntorn.

Jacques Outin är en mångfacetterad kulturpersonlighet, översättare åt flera svenska poeter, poet och konstkännare. Men kanske är han mest känd som Tomas Tranströmers franska översättare. I denna bok berättar han öppenhjärtigt om sitt liv. Hur han kom till Sverige som sextonåring i slutet på 1960-talet och fann ett nytt hem och språk, kärlek och vänner. Hur han första gången kom i kontakt med Tomas Tranströmer och hans poesi och gav sig själv löftet att översätta alla hans dikter. Men också om en komplicerad barndom i Tyskland och Frankrike.

Kulturjournalisten och författaren Anna Franklin har även samtalat med några av Jacques Outins vänner: Madeleine Hatz, Anders Bodegård, Sune Nordgren, Christophe Laurentin, Staffan Söderblom, Gunnar Harding, Tomas och Monica Tranströmer och Rikke Petersson. Genom dessa möten får vi inblickar i översättarnas vardag, poesins och konstens utveckling, och inte minst i hur kulturens förutsättningar i Sverige förändrats under de senaste decennierna. Fotografen och konstnären Teymor Zarré står för porträtt av de medverkande.

Fritt inträde, ingen föranmälan krävs.

Varmt välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.