EVENEMANG

INSTÄLLT! Om Ralph Waldo Emersons Naturen och andra essäer

Till alla evenemang

tisdag 16 februari

Nytt datum kommer

Emi-Simone Zawall och Jonas Ellerström samtalar med översättaren Ola Klippvik om Ralph Waldo Emersons Naturen och andra essäer (Norstedts).
”Vår tidsålder är tillbakablickande. Den reser monument över sina fäder. Den skriver biografier, historia och kritik. Generationerna före oss mötte skapelsen öga mot öga vi ser på den med deras blick.”
Ralph Waldo Emersons essä Naturen (1836) är ett poetiskt manifest och en predikan om människans förhållande till den natur som omger henne. Trots att det var Emersons debut återfinns frågeställningar som skulle bli centrala i författarskapet: Hur ska vi leva? Hur ska vi tänka? Hur ska vi handla? Själv sammanfattade han det såhär: ”Jag har endast haft en doktrin, nämligen den enskilda människans oändlighet.”
Emersons betydelse för amerikansk litteratur går knappast att överskatta; Harold Bloom kallade honom 1800-talets mest inflytelserike författare. Ändå har han förblivit förhållandevis okänd i Sverige. I denna utgåva presenteras ett urval av Emersons viktigaste essäer, några för första gången på svenska, i översättning av Ola Klippvik.
”Bara genom att frigöra sig från förblindande normer, föreställningar och förnuftstro, och ge akt på de egna instinkterna, kan människan bli människa igen. Vi måste leva inifrån och ut, inte tvärtom, menar han, vi måste lita till vår intuition, förstå att vi är gjorda av ögon och kan se med våra fötter, att vi är härvor av rottrådar vars blommor och frukter är världen. Ingenting är så heligt som det egna medvetandets integritet.” Ur Emi-Simone Zawalls förord
Dörren öppnas 18:30.
På grund av omständigheterna så finns det endast ett begränsat antal platser, närmare bestämt 40 st!
En plats bokas genom att maila: info@ronnells.se

I samarbete med Norstedts, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.