EVENEMANG

Om en vinterdag en läsande. Teckningar och en karta.

Till alla evenemang

lördag 4 februari

12-16

Clara Diesen ställer ut på Rönnells, en lågmäld hyllning till text, till läsandet, till böckerna – till de materiella värden hos böcker som vissa nog önskar inte ska gå förlorade. Det taktila i läsandet. Pappret, känslan av att bläddra: av bokens tyngd i handen.
Minns någon ouppskurna böcker?
Och vad med de imateriella värden som världarna i böckerna bär fram? Det som enbart sker i läsarens huvud, i DITT huvud. Vi är huvudaktörer i vårt eget läsande, med våra sinnen – och vi förlorar oss i samma stund.

En karta, eller en instruktion, leder besökaren på en vandring bland böckerna – där andra texter än böckernas egna smugit sig in. Det är en parafras på det märkliga mästerverket- ”Om en vinternatt en resande” där författaren Italo Calvino riktar sig direkt till läsaren, vilken strax finner sig indragen i bokens handling både som läsare och som aktör. Där finns intrikata mysterier och olika lager, men romanen avbryter sig ständigt för att börja om, under tiden som läsaren försöker få tag på den rätta versionen – för att inte tala om den mystiska läsarinnan. Textinstallationen/kartan är ett participatoriskt verk där även andra skribenter medverkar.
Medverkande: Rebecca Sundqvist och Linnea Hedlin, Lotta Muth, Helena Thunell, Marian Bergroth, Ulrika Revenäs Strollo, Lina Hagelbäck och Cecilia Hansson.

Förutom installationen/kartan ställer Clara Diesen ut teckningar och objekt.

Utställningen öppnar med vernissage den 4e februari – under ordinarie öppettider: kl. 12-16.

Clara Diesen är poet, dramatiker, regissör och konstnär. Hon har gett ut tre diktsamlingar på Albert Bonniers förlag, senast ”När du är som yngst”. Som regissör har hon bl.a regisserat den egna Falling Water på Elverket och som konstnär har hon ställt ut på bl.a Niklas Belenius Gallery och gjort performances på bl.a Rönnells Antikvariat och på TUPP festival för performancekonst.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.