EVENEMANG

Olav H. Hauges Dagbok 1924-1994 – samtal mellan Bodil Cappelen och Jan Erik Vold

Till alla evenemang

tisdag 10 november

18:30-20:30

I sjuttio år förde den norske diktaren Olav H. Hauge dagbok. När dagboken publicerades i sin helhet år 2000 omfattade den 3 700 boksidor i fem band. Det är ett unikt dokument i världslitteraturen som Molin & Sorgenfrei utger i urval.

Hör Jan Erik Vold, poet, översättare och jazzmusiker, som var nära vän till Hauge och som givit ut boken ”Under Hauges ord”, i samtal med Bodil Cappelen, Hauges änka och också den som gjort urvalet till den svenska utgåvan av Hauges dagbok.

Det är anteckningar om litteratur, skrivande och vardagsliv men Hauge väjer inte heller för svåra ämnen. Regelbundet satt han internerad på Valens mentalsjukhus och i dagboken möter vi utförliga beskrivningar av de upplevelser Hauge hade i samband med dessa vistelser. De mentala tillstånden och sjukhusvistelserna sammanfaller hela tiden med publiceringen av en ny diktsamling. Det verkar som att arbetet med diktsamlingarna framkallade dessa tillstånd, eller också tog det så mycket på krafterna att han blev mer mottaglig.

Äppelodlaren, eller »ogräshackaren« som han själv sade, Olav H. Hauge från Ulvik är Norges främsta efterkrigstida diktare. Han debuterade 1946 med samlingen Glør i oska, och skulle under sin levnad publicera ytterligare sex diktsamlingar.