EVENEMANG

Nina Lekander samtalar med Lill-Marit Bugge om hennes nya collagebok En armé av kvinnor

Till alla evenemang

onsdag 20 april

17-19

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Lill-Marit Bugge gör analoga collage genom att klippa bilder ur tidningar från 40- 50- och 60-talet och limma dem på bakgrunder som hon har fotograferat själv. Hon klipper kvinnor ur deras ursprungliga sammanhang och placerar in dem i sin egen värld som är full av humor och lekfullhet.

 

Eleganta Diormodeller och pinuppor som solar sig framför kameran är från början skapade ur, för, genom och av den manliga blicken, ”the male gaze”, i syfte att behaga och förföra. Men samtidigt även för den betraktande kvinnan som skulle se hur hon förväntades bete sig. Representativ, vacker, kreativ, ordningsam samt moderiktigt klädd skulle hon ta hand om hemmet och förbereda det för mannens hemkomst från arbetet, men också för fest, helg och besökare. Kvinnan skulle även ha koll på hur hon ska göra sig tillgänglig och erotiskt attraktiv för mannen.

 

– Genom att jag fritagit kvinnorna ur deras traditionella manliga kontext och placerat in dem i  min egen har de återfått sin heder och sitt egenvärde. Det är i alla fall min avsikt, säger Lill-Marit  Bugge.

Nina Lekander har skrivit bokens förord.

 

Foto: Elisabeth Ohlson

 

I samarbete med Helium Press, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.