EVENEMANG

Mare Kandres dramatik

Till alla evenemang

tisdag 27 februari

17-19

Mare Kandre, sin generations mest begåvade och mångsidiga författare (dessutom konstnär och musiker) såg naturligtvis möjligheterna att gestalta sin mörka och suggestiva värld i dramatikens form. Tidigt skrev hon hörspelet ”Fyra röster”, som är ett samtal mellan syskonen Brontë. Hon kunde vara uppsluppet satirisk som i dialogen ”Poeten och Kritikern”, hon gjorde en parallell till sin debutbok i ”Vilse” och var på väg att få ett genombrott som pjäsförfattare med den mardrömslika ”Pesthuset”. Henning Mankell och Kristina Lugn såg energin och uttryckskraften hos Mare Kandre som dramatiker, och nu har samtliga hennes fem pjäser, inklusive det mästerliga, sista dramat ”Tre veckor på jorden” samlats i bokform.

Här på Rönnells samtalar Charlott Neuhauser från Draken teaterförlag, som förvaltar rättigheterna till Kandres pjäser och har skrivit bokens efterord, med förläggaren Jonas Ellerström. Tillsammans med musikern och producenten Göran Kinnander framför Jonas Ellerström därefter en elektronmusiksatt dikt av Mare Kandre från deras EP-skiva ”Mörka och ljusa drömmar”.

 

I samarbete med ellerströms förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.