EVENEMANG

Lev Rubinstein och vänner

Till alla evenemang

lördag 7 maj

14-16

Fri entré, ingen föranmälan krävs

Poeten och essäisten Lev Rubinstein kommer till Rönnells och presenterar sin nya bok Vidare och vidare, en diger volym med dikter från 1974 till 2008 (Ersatz).

Han kommer att samtala med Göran Sommardal och läsa med Lars Kleberg. Skådespelaren Thérèse Brunnander läser ur boken, och bokens redaktör Dmitri Plax samtalar med översättarna Lars Kleberg och Johan Öberg. Tolkning: Vadim Belenky.

 

Med sin språkmedvetenhet och humor är Lev Rubinstein en av den ryska poesins förnyare, en självklar litterär referens och en stark frihetlig röst i dagens kaotiska och alltmer auktoritära Ryssland. Under Moskvakonceptualismens guldålder på 1970-talet, då bildkonst, teater, ljudkonst och poesi fick klinga tillsammans, utvecklade Rubinstein en helt egen genre med dikter uppbyggda av heterogena noteringar, kommentarer, dokumentära inskott och lyriska intermezzon, en genre som då associerades till kartotek och bibliotek, men idag lika gärna kan läsas musikaliskt eller som förelöpare till sociala medier som Facebook och Twitter.

 

I samarbete med Ersatz, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.