EVENEMANG

Läsning och samtal med den amerikanska författaren Diane Williams

Till alla evenemang

torsdag 18 april

18-20

Diane Williams (född 1946) intar en särskild position i den amerikanska samtidslitteraturen. Med en kortprosa lika vardaglig och konkret som skev och poetisk, har hon i böcker som Vicky Swanky is a Beauty och It Was Like My Trying to Have a Tender-Hearted Nature förundrat sina läsare sedan debuten 1990. 2012 gav förlaget Orosdi-Back ut en av hennes samlingar på svenska, Romantikus Erector, i översättning av Niclas Nilsson. Där visar Williams upp texter som aldrig är tillrättalagda, alltid oefterhärmliga – hårda, roliga och svindlande.

Diane Williams är bosatt i New York. Hon har startat och är redaktör för NOON, en årlig tidskrift för samtida kortprosa där bland annat Lydia Davies regelbundet medverkar.

”One of the true living heroes of the American avant-garde. Her fiction makes very familiar things very, very weird” (Jonathan Franzen)

”Alla som skriver och är intresserade av kortprosa som konstform borde gå några varv med henne. Men även alla de som inte skriver själva bör såklart läsa henne, risken är bara att mycket av den andra förment poetiska prosa som ges ut idag efter några omgångar med Diane Williams faller platt till marken.” ( Torbjörn Elensky, Ord & Bild)

Diane Williams läser och samtalar tillsammans med Lina Rydén Reynols, som är hennes svenska redaktör. Det kommer bland annat att handla om hur man undviker att vara en tråkig författare, att citera sig själv, omslagsbilders förhållande till texten, om att publicera dåliga texter, och om varför demon-redaktören Gordon Lish (känd som Raymond Carvers redaktör) varit så viktig för Williams skrivande.

Varmt välkomna!

I samarbete med Orosdi-Back, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.