EVENEMANG

KROCH på Rönnells: Stella Chiweshe + Ignite

Till alla evenemang

söndag 17 mars

17:30-21:30

150:-

STELLA CHIWESHE – The Mbira Queen of Zimbabwe
“a breathtakingly powerful and highly spiritual performer”

Drottningen av mbira-musik från Zimbabwe, som Stella Chiweshe kärleksfullt kallas, är den första kvinnliga musikern som vunnit erkännande inom den mansdominerade mbira-traditionen i Zimbabwe.

Stella Rambisai Chiweshe föddes i slutet av 1940-talet och växte upp i Zimbabwes skogsregion Mhondoro, cirka 45 mil från huvudstaden Harare. Trots hårt motstånd började Chiweshe 1964 lära sig att spela mbira dza vadzimu, tumpianot som betraktades som heligt och användes av utvalda män i samhället för att frammana förfädernas andar under särskilda ceremonier. Idag är Stella Chiweshe en levande legend; en av få kvinnor som spelar shona-folkets mbira-baserade musik. Vid 72 års ålder turnerar hon fortfarande i stor utsträckning i Europa och östra USA.

2018 släppte hon sitt första album på mer än ett decennium, ”Kasahwa”, en fantastisk samling med hennes tidigaste inspelningar från 70-talet och början av 80-talet, aldrig tidigare hörda utanför Afrika. Avskalat och ensam på scenen kommer Stella Chiweshe att förtrolla oss med sin sång och musik.

http://stellachiweshe.com/
http://www.rootsworld.com/interview/chiweshe.shtml
https://www.youtube.com/watch?v=PyPX-VYe0z0

*********************************************************************
IGNITE
Casey Moir; röst, effekter, objekt – Johan Moir; kontrabas, objekt
“a prime example of genre-breaking avant-garde music”

“En gnista av ljud tänds. Effekter fångar och förvrider. Stråken sjunger. Ljudlandskap framträder. Allting vävs intrikat samman och fångar rummet. IGNITE är ett möte mellan den preparerade kontrabasen och den amplifierade rösten, styrd med noggrann avsikt genom ett nät av kablar och effekter, och där musiken sedan både konstrueras och dekonstrueras spontant.”

IGNITE släppte sitt debutalbum “Ignition” I Januari 2018. Duon har turnerat runtomkring i Europa och även Taiwan, Australien, USA och Mexiko. Duon har även vid vissa tillfällen utökats och samarbetat med andra musiker och dansare.

Lyssna: https://hearhererecords.bandcamp.com/album/ignition

Entré 150:-, förköpsbiljetter finns på Rönnells.

 

I samarbete med KROCH, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.