EVENEMANG

Kom och fira Clarice Lispectors födelsedag!

Till alla evenemang

tisdag 10 december

18-20

Fri entré, ingen föranmälan krävs

Välkommen till Clarices ögonblick – ett världsomspännande evenemang som firar den brasilianska författaren Clarice Lispectors födelsedag den 10 december. Här i Sverige firar vi på Rönnells.

Vi har vi bjudit in fyra passionerade Lispector-kännare som på sitt eget sätt kommer att presentera varsin Lispectorbok:

Hanna Nordenhök om Nära det vilda hjärtat
Lina Hagelbäck om Hemlig lycka
Örjan Sjögren om Äpplet i mörkret
Malou Zilliacus om Passionen enligt G.H.

Presentationerna kommer att följas av ett panelsamtal.

Enklare förfriskningar finns. Varmt välkomna!

CLARICE LISPECTOR föddes 1920 i en judisk familj i Ukraina, men kom till Brasilien endast ett år gammal efter att hennes familj emigrerat. Vid sin för tidiga död 1977 hade hon givit ut ett tjugotal romaner, novellsamlingar och barnböcker. De senaste decennierna har hennes anseende växt såväl i Sverige som i Europa och idag framstår hennes författarskap som ett av 1900-talets verkligt betydande, inte bara i Brasilien och Latinamerika. I Brasilien är hon en nationalklenod och hennes romaner går till och med att köpa i automater i Rio de Janeiros tunnelbana.

MEDVERKANDE
Hanna Nordenhök är författare och kritiker i Expressen. Hon tilldelades i höst det nyinstiftade Madeleine Gustafsson-priset för sin litteraturkritik och håller för tillfället på med ett konstnärligt forskningsprojekt om Lispector.

Lina Hagelbäck är poet och kritiker. Hennes senaste bok är Akut viol (2019, Lejd).

Örjan Sjögren är Clarice Lispectors hyllade svenska översättare. Han har översatt sammanlagt åtta av Lispectors böcker.

Malou Zilliacus är skådespelare och Lispector-nörd. Hon har tidigare satt upp en dramatisering av Lispectors prosalyriska text Levande vatten.

 

I samarbete med Bokförlaget Tranan, Tidskriften Karavan, Brasiliens ambassad i Sverige, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.