EVENEMANG

Kärlek och sorg, politik och estetik. I samtal med Hwang Sok-Yong

Till alla evenemang

torsdag 14 juni

19

Den sydkoreanske författaren Hwang Sok-Yong gästar Stockholm. Med utgångspunkt i hans senaste översatta roman, Den gamla trädgården, möter han författaren och kritikern Elisabeth Hjorth och journalisten och författaren Peter Fröberg Idling i ett samtal om kärlek och sorg, politik och estetik. Moderator: Vendela Fredricson.

Hwang Sok-Yong, född 1943, är författare och filosof, bosatt i Seoul. Han debuterade 1970 med Berättelsen om herr Han (svensk översättning 2007), en roman om en läkare vars liv ödelades till följd av Koreakriget (1950-1953) som delade den koreanska halvön i Nord och Syd.

Den gamla trädgården är en växelsång mellan en politisk aktivist som släpps efter ett artonårigt fängelsestraff och modern till hans dittills okända dotter. Precis som i debutromanen uppehåller sig Hwang Sok-Yong vid folkets lidanden i polariteten mellan Nord och Syd, mellan Nordkoreas kommunism och den militärdiktatur som höll befolkningen i ett hårt grepp tills demokratiseringsprocessen tog fart i Sydkorea i mitten av 80-talet.

Hur kan en litteratur se ut som produceras i det spänningsfältet? Vartåt pekar den i ett samtida Sydkorea? Är en roman om politisk aktivism nödvändigtvis politisk? Finns det en förbindelse mellan kärlek och politik? Och fängelsets grymma monotoni, vad gör den med litteraturen?
Peter Fröberg Idling (1972) undersökte i Pol Pots leende (2006) hur det kunde komma sig att fyra svenskar med Jan Myrdal i spetsen kunde resa genom Pol Pots Kampuchea, utan att se den terror regimen utövade över befolkningen.

Elisabeth Hjorth (1975) debuterade med diktsamlingen Kärnfamiljen (2008) och är verksam som författare och kritiker, samt arbetar med en avhandling om etik i litteraturen.

I samarbete med Bonniers, KLTI (Korean Literature and Translation Institute), Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården fastigheter.