EVENEMANG

Joycesällskapet firar inför Bloomsday

Till alla evenemang

torsdag 15 juni

17-19

Den 16 juni 1904 är den moderna litteraturens mest berömda enskilda datum. Det var – i verklighetens värld – den dag då James Augustine Aloysius Joyce hade sin första date med Nora Barnacle. Och det är – i litteraturens eviga värld, närmare bestämt i Joyces roman Ulysses från 1922 – den dag då annonsackvisitören Leopold Bloom och den blivande författaren Stephen Dedalus vandrar runt i Dublin, medan Molly Bloom är hemma på Eccles Street nr 7. Världen över, varje år, firas den 16 juni som Bloomsday – visst är det fint att litteraturen har sådan suggestionskraft!

Den 15 juni 2017, som i år är en torsdag, tjuvstartar The James Joyce Society of Sweden and Finland, i samarbete med Irlands ambassad, årets Bloomsdayfirande med ett evenemang på Rönnells. Fyra medlemmar i sällskapet talar om aspekter av Joyces verk under den gemensamma rubriken Kvinnorna och Joyce. Grammofonmusik med Joyceanknytning spelas under kvällen. Programmet ser ut så här:

Välkomsthälsning

Inger Rundström: Eveline – ett kvinnoöde i en novell ur Dublinbor

Ingrid Svensson: Kvinnorna som publicerade Ulysses – Sylvia Beach och Adrienne Monnier i 1920-talets Paris

Elisabeth Mansén: Kvinnor i Ulysses – Molly, Millicent, Penelope, Nausikaa, Cissy Caffrey, Gerty MacDowell och jungfru Maria

Thomas Hartman: Tvätterskorna i det åttonde kapitlet av Finnegans Wake

Programmet inleds kl 17 och avslutas 18.15.

Fri entré, ingen föranmälan krävs. Hjärtligt välkomna!

 

I samarbete med The James Joyce Society of Sweden and Finland, Irländska ambassaden i Stockholm, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.