EVENEMANG

Joyce firas på Luciadagen!

Till alla evenemang

torsdag 13 december

18:30-21

James och Nora Joyce döpte sin dotter, född i Trieste, till Lucia, och det är med henne i åtanke som The James Joyce Society of Sweden and Finland valt att fira utgivningen av två nya böcker just på Luciadagen.

Välkommen alltså till Rönnells antikvariat! Dörrarna öppnas kl 18.30 (gratis inträde, ingen föranmälan krävs) och program och mingel håller på till kl 21. Kvällen stöds ekonomiskt av Svenska Akademien, och kommer att bjuda på bokpresentationer, samtal, Joyces egen halvsjungande röst, rörliga bilder (hoppas vi!), musik och inte minst dryck och tilltugg. Medverkande: Lars Johansson, Jonas Ellerström, Ingrid Svensson och Kim Forss.

De böcker som firas, en av och en om James Joyce, är:

Finnegans fall, det första kapitlet av Joyces sista bok Finnegans Wake, nu för första gången i svensk tolkning av Lars Johansson, som tidigare översatt Joyces samlade dikter i volymen Blänk av ametist. ”The Wake”, som specialisterna omtalar boken, har ofta ansetts vara både ogenomtränglig och oöversättbar, men Lars Johansson har inte bara gjort en inspirerad tolkningsinsats utan också försett läsarna med en karta över boken och mängder av nycklar till dess förståelse. En fantastisk prestation! Boken ges ut av The James Joyce Society of Sweden and Finland.

James Joyce och språken av Jonas Ellerström, som med utgångspunkt i en boksamling som nyligen skänkts av det svenska Joycesällskapet till Nobelbiblioteket skriver om mängden översättningar till olika språk av Joyces största verk Ulysses och Finnegans Wake. Plus att han gör en exkurs om Joyce och Bob Dylan. Boken ges ut av Svenska Akademien.

Båda böckerna kommer givetvis att finnas till salu till specialpris under kvällen. Om igen: Varmt välkomna!

 

I samarbete med The James Joyce Society of Sweden and Finland, Svenska Akademien, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.