EVENEMANG

Jag är faktiskt humorist. En bok om Thomas Mann

Till alla evenemang

torsdag 25 oktober

17-19

Åke Leijonhufvud samtalar med Peter Luthersson om sin nya Thomas Mann-biografi Jag är faktiskt humorist.

Thomas Mann som humorist – är det möjligt? Ja, det är möjligt. Det vill säga om man betraktar humorn som en ganska allvarlig sak och inte som något enbart kvickt och lustigt.

Jag är faktiskt humorist är en personlig och medryckande upptäcktsfärd genom Thomas Manns mest kända verk, från ungdomsårens breda familjekrönika Buddenbrooks till ålderdomsverket, den festligt uppsluppna Svindlaren Felix Krulls bekännelser.

I sin bok visar Åke Leijonhufvud hur Mann med den förlåtande och försonande humorns hjälp överbryggar några av sitt livs svåraste konflikter, som splittringen mellan borgerlighet och konstnärskap och nedkämpandet av den egna homosexualiteten. Med utgångspunkt i Thomas Manns romaner och noveller och inte minst i hans dagböcker tecknar Åke Leijonhufvud bilden av en djupt splittrad människa som framför allt är en stor humorist.

Åke Leijonhufvud, född 1945, har en lång rad böcker bakom sig, bland annat äktenskapsromanen ”Anna och Christian” och den självbiografiska skildringen ”Skyddad uppväxt”. Han är också verksam som litteraturkritiker i ”Sydsvenskan”.

I samarbete med Daidalos, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.