EVENEMANG

Gunnar Harding på Rönnells! Release för nya boken Hardings café

Till alla evenemang

tisdag 31 januari

19-21 (insläpp 18:30)

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Uppläsning och samtal mellan Gunnar Harding och Jonas Ellerström.

Stamgästerna på Hardings café är poeter från skilda epoker och miljöer – från antikens Rom och romantikens England, från den tidiga franska, ryska och engelskspråkiga modernismen och från samtida amerikanskt avantgarde. Alla har tolkats och presenterats av caféägaren själv, Gunnar Harding. Välkommen in!

*

Gunnar Harding är inte bara en av Sveriges bästa och mest uppskattade poeter, han är också en fantastisk diktöversättare som med samma lätthet och precision hanterar samtida amerikansk poesi, parisisk modernism, ryskt avantgarde, engelsk romantik och uråldrig walesisk skaldekonst.
Med Hardings café har han gjort en bok som visar alla hans intressen i deras fulla bredd. Här presenteras ett generöst antal favoriter, bland dem John Donne, William Blake, Walt Whitman, Jelena Guro, H. D. och John Ashbery) – alla stamgäster på Hardings café – var och en med en inledande essä och ett urval viktiga dikter i översättning. Sammantaget blir boken naturligtvis också ett rikt och färgstarkt porträtt av tolkaren Gunnar Harding själv.

Gunnar Harding (f. 1940) är en av Sveriges främsta poeter och översättare. Han har utgivit ett tjugotal diktsamlingar, mängder av översättningsvolymer, en roman, en självbiografi och en LP där han läser poesi till New Orleans-jazz. I början gjorde han sig känd som en poet som älskade modernismens franska, ryska och amerikanska pionjärer som Apollinaire och Majakovskij, sedan har han med åren alltmer närmat sig den engelska romantiken med namn som Byron och Shelley och även rört sig hela vägen tillbaka till antika skalder som Horatius och Catullus.

ellerströms har tidigare utgivit fyra översättningsvolymer som Gunnar Harding stått för, av Mina Loy, John Donne och Walt Whitman, av den sistnämnde både dikter och prosa.

 

I samarbete med ellerströms förlag, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.