EVENEMANG

Fritz Sjöström 100 år – konsert, samtal, föredrag och skivrelease!

Till alla evenemang

torsdag 23 mars

19-21 (insläpp 18:30)

Entré 150 kr.

Fritz Sjöström (1923–1996) var en av de mest egenartade representanterna för den litterära visan i Sverige, men är idag tämligen bortglömd. Sjöström publicerade diktsamlingar och vissamlingar, gjorde grammofoninspelningar, var verksam som bildkonstnär (målare, tecknare, skulptör) och under många år som uppskattad lärare på Konstfack. Möjligen är det just hans mångsidighet som bidragit till att han hamnat i skymundan: han var i lika mån poet, kompositör och konstnär, och svår att placera i något befintligt och enhetligt fack.

Sjöströms egensinniga ton- och bildspråk har säkerligen också bidragit till att hans verk sällan lämnat periferin. Kompositionerna är ofta minst lika mycket konstmusik som visa, och texternas betraktelser över ”cirkeln som rum”, över maskspel och perspektivvridningar, befinner sig på mycket långt avstånd från den gängse trubadurrepertoaren.

Något av denna oförtjänta glömska ämnar vi försöka råda bot på med en programkväll på Rönnells antikvariat, ägnad åt Sjöströms verk och förlagd till det som skulle varit hans 100-årsdag, 23 mars 2023. Sångaren och mimskådespelaren Jan Alpsjö och pianisten Arne Forsén kommer att framföra sällan hörda sånger ur Fritz visskatt. Jonas Ellerström, Olof Buckard och Jonathan Morén samtalar, berättar och läser.

Under kvällen blir det även release för en ny LP-skiva, I närbilder, med Jan Alpsjö och Arne Forsén: den första skiva med enbart Fritz Sjöström-visor som släppts sedan 1971!

 

Begränsat antal platser. Biljetter finns på Rönnells eller kan förköpas via mail till info@ronnells.se.

 

I samarbete med Ellerströms text & musik, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.