EVENEMANG

Föredrag om August Strindbergs ockulta vetenskap av Henrik Johnsson

Till alla evenemang

lördag 20 februari

14:14-15:15

Det oändliga sammanhanget beskriver Henrik Johnsson hur August Strindbergs vetenskapliga och religiösa tänkande utvecklades under 1800-talets sista decennier. Den centrala tes som drivs i boken är att Strindbergs s.k. infernokris vid förra sekelskiftet inte är någon plötslig nyck, utan en följd av ett engagemang i esoteriska frågor och problem som pågått åtminstone sedan 1880-talet. Inte heller är den ett resultat av en uppblossande galenskap, utan de ockulta resonemangen är metodiskt genomförda och följer en inre logik. Johnssons bok är litteraturvetenskaplig, men med påtagliga inslag av idé- och religionshistoria.

Redan under 1880-talet intresserade sig Strindberg för alkemi, mesmerism, hypnos och vitalism. Dessa esoteriska läror utgör tillsammans med kristen mystik och modern naturvetenskap byggstenarna till den religiöst genomsyrade »ockulta vetenskap» som Strindberg utarbetar vid sekelskiftet. Detta sker i brev pamfletter, pjäser och romaner. Johnsson visar med hjälp av detta material att det inte är en plötslig religiös kris som Strindberg upplever, utan kulmen på ett mångårigt esoteriskt, religiöst och vetenskapligt sökande. Det oändliga sammanhanget vänder sig till dem som vill förstå Strindbergs tankevärld och litterära skapande, liksom till läsare med ett allmänt intresse för västerländsk esoterism eller 1800-talets kultur- och vetenskapshistoria.

Illustrerad av Kristoffer Nilsson. Med boken följer en CD där dramatikern Stig Larsson läser ur Strindbergs En blå bok till musik av Differnet.

Boken kommer att finnas till specialpris.
Fri entré, ingen föranmälan krävs.
Även Malört förlags övriga utgivning finns till försäljning.

Henrik Johnsson är docent i litteraturvetenskap och verkar vid Århus universitet. Han har tidigare gett ut Strindberg och skräcken (H:ström, Umeå, 2009)

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.