EVENEMANG

Eric Satie med Mikael Strömberg och Joakim Pirinen

Till alla evenemang

onsdag 12 juni

18-20

Entré 130:-, biljetter finns på Rönnells.

Mitt liv som Erik Satie – föreställning i text och nyskriven Satie-musik med Mikael Strömberg och Joakim Pirinen.

Erik Satie levde som särling i Paris 1866-1925. Hans musik kan vara smärtsamt vacker, nostalgisk, mystisk, sökande, elegant, avskalad, hånfullt poetisk, allvarsamt humoristisk, oroande, hypnotisk. I likhet med de kubistiska målarna i Paris runt förra sekelskiftet ville han fånga vardagens fragment i nya mönster. Men det är först nu som han blivit accepterad av en stor publik.

Man kan bli både trött och ledsen på Satie för hans aviga beteende i praktiskt taget allt, men också känna djup sympati för hans bakåtsträvande framtidsmusik, skratta åt hans självbild som ett päron eller ljuskänslig sjögurka, och känna medlidande för en sorgsen outsider som inte passade in.

Numera tycker sig musikern Mikael Strömberg känna honom så pass väl att han tror sig veta hur Satie skulle fortsatt skriva sin pianomusik om han fått leva ytterligare hundra år, särskilt de stillsamma Gnossiennerna.

Därför har Strömberg utan att be om lov tagit vid där Satie slutade. Sammanlagt har det blivit åtta nya pianostycken alla påverkade av verkliga och inbillade fynd. Han tycker sig nämligen ha hört dessa Gnossienner i sitt huvud när han följt Satie som en känslig spårhund, gata upp och gata ner ända till Paris’ katakomber.

Ibland har han hittat tecken på Saties närvaro bakom tapetskarven och golvbrädorna i någon av Saties gamla lägenheter och krogmiljöer i Montmartre – där han försökt äta Saties favoritmat smörgåsar på vitt bröd och njure i vit sås.

Man kan förstås ifrågasätta om det är Saties tankar som tagit plats i Strömbergs huvud. Att allt bara är livlig fantasi. En vit lögn. Hur som helst tar han sig friheten att utse Gnossienne No. 8-15 till Erik Saties hittills okända pianostycken. Och det var Strömberg som hittade dem. Under tiden läser Joakim Pirinen Strömbergs essän om hur det gick till att hitta tonerna och klangmolnen.

Alltsammans finns utgivet på Lamour Rec i en vacker utgåva i nydadaistisk formgivning av RolfCarlWerner. Till cdn ingår förutom musiken, foton tagna för att fånga Saties aura och en essän där Strömberg strövar omkring i Paris på jakt efter Satie – utan att fälla upp sitt paraply!

Medverkande

Joakim Pirinen: Serietecknare, bildkonstnär, författare, dramatiker.
Mikael Strömberg: Musiker, kompositör, författare, skribent.

Pirinen och Strömberg har ett långt samarbete bakom sig, från Aftonbladets kulturredaktion till framför allt radioteatrar och hörspel; bl a deckaren Skönhetsmord med det strävsamma polisparet Wrange och Runge, och den fabulösa fågelsagan Fåglarnas underbara liv.

Mitt liv som Erik Satie kommer att finnas till försäljning  under kvällen.

 

Förköp på Rönnells eller ordnas via mail till info@ronnells.se. ”Biljetterna” skrivs upp på en lista, inga pappersbiljetter finns.

(Läs svarsmailet noga! Biljetterna betalas enligt instruktioner där. Och Swisha aldrig utan att först ha fått bekräftelse på att du har en reserverad plats.)

Begränsat antal platser!

 

I samarbete med Lamour Rec, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.