EVENEMANG

En kväll om Thomas Bernhards dramatik

Till alla evenemang

onsdag 11 april

17-19

I februari gav Tranan ut en volym med tre av Bernhards dramer – Jaktsällskapet, Minetti och Ritter, Dene, Voss. Det firar vi genom att bjuda på en kväll med samtal och läsning av dramatikern Bernhard.

Översättaren Jan Erik Bornlid kommer till Stockholm för att tillsammans med teaterkritikern Tomas Forser, som skrivit bokens förord, tala om Bernhard och hans dramatik. Skådespelaren Ester Claesson kommer att läsa ur boken under kvällen.

Fritt inträde, ingen föranmälan krävs.

***

Österrikaren Thomas Bernhard (1931–1989) är i Sverige kanske mest känd för sina romaner. Våren 2017 spelades Ritter, Dene, Voss på Dramatens lilla scen i regi av Gunnel Lindblom, men i övrigt har hans dramatik spelats sparsamt i Sverige.

Bernhards oefterhärmliga språkanvändning i kombination med den konsekventa och obarmhärtiga kritiken mot det österrikiska samhällets ovilja att göra upp med nationalsocialismen gjorde honom till en kultförfattare på 60-, 70- och 80-talet. Hans böcker har överlevt honom och ges fortfarande ut i nya utgåvor världen över. I Sverige har Tranan sedan början av 00-talet givit ut 13 Bernhardböcker och bland dem finns sedan tidigare också dramat Heldenplatz.

Thomas Bernhard är en genreöverskridande författare vars dramer ofta har samma slags avskalade rollistor, intriger och miljöer som romanerna, medan romanerna i sin tur lånar friskt ur teaterns verktygslåda.
Läs mer om boken: http://tranan.nu/bocker/tre-dramer-minetti-jaktsallskapet-ritter-dene-voss/

***
Medverkande:

JAN ERIK BORNLID har översatt Thomas Bernhard sedan början av 00-talet. »Tre dramer« är den tionde Bernhardboken som bär hans namn.

TOMAS FORSER har under många år skrivit teaterkritik i DN, Aftonbladet, Expressen och Göteborgs-Posten. Han är professor emeritus i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och före detta kulturchef på G-P.

ESTER CLAESSON spelar just nu i Palmepjäsen Svenska hjärtan på Teater Galeasen. Hon har tidigare medverkat i flera uppsättningar på bland annat Galeasen och Helsingborgs stadsteater.

Varmt välkomna!

 

I samarbete med Bokförlaget Tranan, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.